|
|
|
|
|
|
Журналы пользователя
Журналы пользователя:
[Management.com.ua] Останн╕ надходження МЕТОДОЛОГ╤ЧНИХ матер╕ал╕в | Укра╖нська блогосфера | healthcare management | Менеджмент @ БЛОГ | Бизнес-проза Подписаться
Чи справд╕ соц╕альн╕ мереж╕ позбавляють нас живого сп╕лкування? из журнала пользователя Укра╖нська блогосфера
(Разместил RSS 22 ноя. 2008 г) На роздуми, викладен╕ у цьому запис╕, мене наштовхнула стаття, опубл╕кована Анжелом Ракома (Angelo Racoma), одним з╕ сп╕вавтор╕в блогу Performancing. Основна його ╕дея поляга╓ в тому, що отримуючи все нов╕ та нов╕ методи для онлайн-комун╕кац╕, люди поступово втрачають навички живого сп╕лкування та активно╖ вза╓мод╕╖. ?Коли я був дитиною, - д╕литься сво╖ми спогадами Анжело, - у мене було багато шк╕льних та дворових друз╕в, з якими я м╕г сп╕лкуватись т╕льки вживу. Я знав телефони майже вс╕х однокласник╕в, а вони знали контакти одне одного ? але ми користувалися цим ?високотехн╕чним? засобом вкрай р╕дко, оск╕льки надавали перевагу живому сп╕лкуванню. В т╕ дн╕ у д╕тей не було моб╕льних телефон╕в. А соц╕альна вза╓мод╕я передбачала п?ятничн╕ зустр╕ч╕, гру в футбол чи нехай нав╕ть у приставку Nintendo. А це було всього лише 15 чи 20 рок╕в назад. Тож уяв╕ть, якою була вза╓мод╕я д╕тей, як╕ жили ран╕ше. Сьогодн╕ електронна гра означа╓, що кожен залиша╓ться вдома перед сво╖м комп?ютером ╕ вза╓мод╕╓ через ╕нтернет. Телефонн╕ дзв╕нки в кол╕ молод╕ уступають м╕сце нов╕тн╕м серв╕сам митт╓вих пов╕домлень та обм╕ну текстовими посланнями. Зв╕сно, ╤нтернет в╕дкрива╓ можливост╕ ╕ для в╕део-конференц╕й, та чи багато людей користу╓ться ними??
В часи соц╕альних мереж б╕льш╕сть з нас стають ?л╕нивими? комун╕каторами та ?сором?язливими? сп╕врозмовниками, робить висновок Анжело. Сьогодн╕ вам не потр╕бно ускладнювати сво╓ життя нав╕ть банальним набором тексту для електронного листа. Якщо ви хочете д╕знатися про справи сво╖х р╕дних чи близьких ? ви просто заходите на ╖х проф╕ль у соцмереж╕ або блог, чита╓те, чим вони займаються, ╕ ?йдете геть?. Зв╕сно, для того щоб створити список контакт╕в та знайти друз╕в у мереж╕, потр╕бно докласти чимало зусиль. Але п╕сля того, як ви це вже зробили ? п╕дтримання контакт╕в ста╓ справою, яка займа╓ м╕н╕мум часу. Вам потр╕бно лише час в╕д часу переглядати проф╕л╕ ?друз╕в? ╕ зр╕дка залишати коментар╕. Комун╕кац╕я ста╓ пасивною!Ми б╕льше не шука╓мо живих людей ? ми перебува╓мо в пошуку ╖х онлайн-дв╕йник╕в. А оск╕льки у б╕льшост╕ випадк╕в ми перехову╓мося за власними клав╕атурами, б╕льш╕сть з нас втрачають м╕жособист╕сн╕ навички ╕ стають неспроможними адекватно сп╕лкуватися з ╕ншими людьми поза онлайном.
Якщо ви дивилися мультик WALL-E, то безперечно пам?ята╓те цих товстих людей, як╕, пров╕вши багато стол╕ть у космос╕, втратили будь-яку людську подобу ╕ роз╕вчилися нав╕ть ходити. Чи означа╓ це, що продовжуючи розвивати сво╖ проф╕л╕ в соцмережах, ми згодом втратимо голос ╕ роз╕мчимось розмовляти? ╤нтернет ? як ╕нструментОсобисто мене завжди вражало вм╕ння хороших автор╕в та письменник╕в вибудовувати у сво╖х статтях майже ╕деальну картину св╕ту, яка, попри це, тр╕щить по вс╕х швах, якщо спробувати п╕ддати ╖╖ сумн╕ву! Як вважа╓те, чи справд╕ соц╕альн╕ мереж╕, блоги та вс╕ ╕нш╕ Web2.0-примочки зменшують нашу здатн╕сть до комун╕кац╕╖? Власне, я спостер╕гаю протилежну картину! Мо╖ офлайн-друз╕ ? вони н╕куди не под╕лися. Не зважаючи на завантажен╕сть роботою та довол╕ активним онлайн-життям, я знаходжу час щоб посп╕лкуватися з ними у ?реал╕?. ╤ якщо бути до к╕нця в╕двертим ? то останн╕м часом таких зустр╕чей ста╓ т╕льки б╕льше, оск╕льки пост╕йна нестача часу навча╓ дуже гостро ц╕нувати цей самий час! Але, окр╕м того?Активна участь у онлайн-житт╕ призвела до того, що к╕льк╕сть знайомих, частина з яких вже майже перейшла у категор╕ю ?друз╕в?, сутт╓во розширилась. Встановлювати контакти д╕йсно ста╓ набагато легше. Але, що набагато важлив╕ше, ц╕ контакти дуже часто не обмежуються ╤нтернетом. Завдяки блогам я познайомився з багатьма чудовими людьми ╕ час в╕д часу ми також зустр╕ча╓мося в офлайн╕. Хто зна╓, можливо м╕й приклад нетиповий ╕ св╕т ╤нтернету д╕йсно засмокту╓ людей з головою? Так це, чи н╕? Як вважа╓те? Згадалася теор╕я (автора, на жаль, не пам?ятаю) в╕дпов╕дно до яко╖ через к╕лька десятил╕ть людство розд╕литься на в╕ртуал╕в (людей, як╕ весь св╕й час проводять в онлайн╕) та тих, хто в╕дда╓ перевагу реальному життю. Чесно кажучи, не в╕риться, що так воно й буде насправд╕. Але якщо таке станеться ? то особисто мен╕ хот╕лося б бути в числ╕ тих, хто житиме реальним життям та милуватиметься справжн╕ми зорями. ╤ пам?ятати: ?нема╓ н╕яко╖ ложки?! А де хот╕ли б бути ви? За п╕дтримки: Бытовая техника sharp в одессе Схож╕ записиКлючевые слова: блог | блогер | ера ╕нформац╕╖ | життя | загальна | зм╕ни | комун╕кац╕я | розвиток | соц╕альна мережа | сп╕лкування Добавить комментарий |
Как вы ищете свою работу?
Ищу среди того, что предлагают
Всего проголосовало: 20
Другие опросы
|
![]() |
![]() |
|
© 1995- Management Consulting, Kiev, Ukraine
- www.mchr.com.ua |