Human Resource Management Consulting, Recruitment,Selection, Personality Testing
Management Consulting, Kiev, Ukraine
Management
Consulting
HRM Consulting
Recruitment, Selection, Personality Testing
Поиск и подбор управленческого персонала
и ключевых специалистов,
психологическое тестирование кандидатов,
внедрение методов управления персоналом

Select The Best!

Вернуться |   English |   Главная |   Клиентам |   Кандидатам |   Украина - Новости |   Статьи |   Книги |   Форум |  Kiev+Job |  Разное |  Бизнес-сообщество |
e-mail Пароль запомнить меня
Опции сайта Главная Журналы Новости Сеть пользователей Объявления Рейтинг
Mac Service
Новый пользователь
Последние записи из журналов
Журналы пользователя
Связаться
Александр Данилюк
Куратор проектов в Management.com.ua

Член сообщества с 05 июл. 2006 г.  (последний раз был в системе 30 дек. 2008 г.)

Информация о пользователе   
Журналы
Александр Данилюк имеет бизнес-контактов: 21

Рейтинг пользователя: 12 (827 баллов)
Добавить в круг общения

Подписаться
Google Health: тест-драйв из журнала пользователя healthcare management
(Разместил RSS 18 окт. 2008 г)

Оригинал статьи

Google HealthП╕сля того, як ми коротко оглянули систему Google Health одразу п╕сля ╖╖ появи ╕ дали ╖й час стати на ноги, настала пора дати серв╕су б╕льш серйозну оц╕нку. Найкраще це робити, звичайно ж, спробувавши його на соб╕. Так я ╕ вчинив. Одразу д╕люся результатами “тест-драйву”: системою користуватися при╓мно нав╕ть не живучи в кра╖н╕, до яко╖ вона пристосована.  Розвиватися, безперечно, ╓ куди. Однак такий новий та проривний серв╕с, звичайно ж, б╕льше захоплю╓, н╕ж виклика╓ критики. Отже, знайомимося ближче з Google Health.

Скажу одразу: серв╕с Google Health зовс╕м не пристосований до користування поза Сполученими Штатами. По-перше, ╕нтерфейс ╕ ус╕ внутр╕шн╕ можливост╕ доступн╕ лише англомовн╕й аудитор╕╖. По-друге, серв╕си, пов’язан╕ безпосередньо з медичними картками та л╕куванням, скаж╕мо так, стандартизован╕ п╕д США. В принцип╕, роз╕братися при бажанн╕ можна, однак безперечно одне: якщо (точн╕ше, коли) Google Health буде виходити на м╕жнародний р╕вень, проблемою буде швидше не мовна або техн╕чна ╕нтеграц╕я, а ╕нтеграц╕я медичних стандарт╕в ╕ пристосування до м╕сцевих л╕карських практик.

А тепер безпосередньо до “тест-драйву”.

Користування серв╕сом почина╓ться ╕з створення проф╕лю (ре╓страц╕╖ у систем╕). Однак якщо ви вже ма╓те проф╕ль у Google (наприклад, поштову скриньку або р╕дер), ре╓струватися не потр╕бно. Зайти до Google Health можна за домогою свого лог╕ну та паролю. Так я ╕ зробив.

Дал╕ черга за наповненням власного проф╕лю. Для початку вводимо метрику: в╕к, зр╕ст, вага, група кров╕ тощо. Система одразу ж автоматично вирахову╓ ╕ндекс маси т╕ла.  ╢ перша маленька послуга - перев╕ря╓мо  себе на надлишок ваги. Мен╕ не загрожу╓. ╤демо дал╕.

головне меню Google HealthВласне, до головно╖ частини - опису свого медичного стану, тобто себе з точки зору охорони здоров’я. Система пропону╓ додати до цього опису власне стани, медикаменти, алерг╕╖, процедури, результати тест╕в та перел╕к щеплень (див. зображення нижче; натисн╕ть для зб╕льшення). Не будучи в США можна, в принцип╕, занести до карти медичн╕ стани та алерг╕╖. Що я ╕ зробив. Оск╕льки алерг╕й не маю, вн╕с лише перел╕к медичних стан╕в. Google Health пропону╓ довол╕ багатий перел╕к д╕агноз╕в, але в ньому все одно можна не знайти довол╕ типових речей. Але в╕дсутн╕ стани можна записати вручну. Зрештою, метою ╓ те, щоб Ваш л╕кар зрозум╕в, що Ви пишете про себе.

меню Google Health

Дуже значний, на мою думку, м╕нус у перел╕ку медичних стан╕в поляга╓ в тому, що в Google Health його вважають лише перел╕ком захворювань. В╕н не м╕стить стан╕в, як╕ ╓ особливостями способу життя. Наприклад, перел╕к м╕стить “ожир╕ння”, але не м╕стить “надм╕рно╖ ваги”. Так само нема╓, скаж╕мо, кур╕ння. А це реч╕, як╕ напряму впливають на розвиток дуже серйозних захворювань.

Менше з тим, наявн╕сть списку медичних стан╕в створю╓ в╕дчуття ц╕л╕сност╕ картинки стану здоров’я. При╓мно думати, що л╕кар бачить перед собою “ц╕ле здоров’я”, а не одну хворобу, як у традиц╕йному медичному направленн╕.

╤демо дал╕. До розд╕лу ╕мпорту медичних запис╕в нам додати н╕чого. Вони завантажуються лише ╕з медичних заклад╕в, де ви проходили л╕кування. Ми л╕кування у США поки що не проходили.

Так само ми н╕чого не можемо зробити з приводу останнього пункту - “Знайд╕ть л╕каря”. У ньому система пропону╓ обрати л╕каря за спец╕альн╕стю ╕ за географ╕чним розташуванням. Я все ж таки спробував. Шукав невролог╕в у м╕ст╕ Атланта. У систем╕ виявилося 1458 контакт╕в л╕кар╕в. Кожного з них можна додати до “Медичних контакт╕в” у систем╕ та подивитися вебсайт кл╕н╕ки, де працю╓ л╕кар, а також ╖╖ розташування та телефон. Довол╕ обнад╕йливий серв╕с. Виходить, можна в╕дкрити л╕карю св╕й проф╕ль у Google Health для перегляду, а пот╕м отримати он-лайн консультац╕ю або у раз╕ потреби записатися на прийом.

Дал╕ переходимо до наступно╖ можливост╕ “Обрати послуги”. Перел╕к он-лайн послуг довол╕ ц╕кавий ╕ довол╕ багатий. ╥х у систем╕ близько 20-ти. Серед них - ╕нш╕ електронн╕ медичн╕ картки, як╕ можна ╕мпортувати до Google Health; сайти, що дозволяють перетворити паперов╕ медичн╕ картки на електронн╕, як╕ пот╕м легко завантажити до Google Health та ╕нше. Хочеться вид╕лити три ц╕кав╕ он-лайн послуги.

Перша - “Калькулятор ризику серцевого нападу”. Послугу пропону╓ Американська кард╕олог╕чна асоц╕ац╕я. На основ╕ даних проф╕лю Google Health, серв╕с розрахову╓ в╕рог╕дн╕сть отримати серцевий напад протягом наступних десяти рок╕в.

Наступна ц╕кава послуга - сайт MyCareTeam, який ╓ онлайновою системою управл╕ння хворобою для людей, хворих на цукровий д╕абет. Надзвичайно ц╕каве р╕шення, яке допомага╓ людям ╕з д╕абетом або ╖х родичам краще справлятися ╕з сво╖м хрон╕чним захворюванням. Тепер ця система ╕нтегру╓ться до Google Health.

╤ третя послуга, яку я сам спробував - серв╕с My Daily Apple. Послуга на основ╕ вашого медичного он-лайн проф╕лю пропону╓ новини, публ╕кац╕╖, ц╕кав╕ посилання та ╕нтернет-сп╕льноти, пов’язан╕ ╕з вашим медичним станом. Усе це пост╕йно оновлю╓ться ╕ ви можете п╕дписатися на ╕нтернет-стр╕чку. П╕дписавшись, я отримав доступ до довол╕ багато╖ ╕нформац╕╖ про хвороби та л╕кування, р╕зноман╕тн╕ статт╕ на тему, посилання на сайти пац╕╓нт╕в ╕ багато ╕ншого.

вза╓мод╕я л╕к╕в на Google HealthЩе ц╕кав╕ моменти. Система м╕стить розд╕л “Вза╓мод╕я л╕к╕в”. Серед перел╕ку л╕к╕в, як╕ ви прийма╓те, вона знаходить потенц╕йно небезпечн╕ комб╕нац╕╖ ╕ попереджа╓ Вас про це. З цих питань надал╕ можна порадитися з л╕карем. Знову ж таки через систему Google Health.

Отже, п╕дведемо п╕дсумки “тест-драйву”. Що таке Google Health на д╕л╕? Це

1) електронна медична картка, яка ╕нтегру╓ докупи усю ╕нформац╕ю про ваш медичний стан;

2) електронний зас╕б сп╕лкування з провайдерами послуг з охорони здоров’я - закладами та л╕карями;

3) зас╕б користування р╕зноман╕тними онлайновими серв╕сами з охорони здоров’я, мета яких приблизно однакова - зб╕льшити здатн╕сть людини самост╕йно давати раду власному медичному станов╕;

Загалом висновок такий: система не ╕деальна. ╥й, як на мене, все ж таки варто сприймати медичний стан людини не лише як супупн╕сть хвороб, а як систему ус╕х фактор╕в, як╕ можуть мати вплив на здоров’я, зокрема тих, що пов’язан╕ ╕з способом життя або оточенням.

Але при всьому, на м╕й погляд, Google Health - це справд╕ великий крок у майбутн╓. В╕н в╕добража╓ в соб╕ ус╕ найголовн╕ш╕ тенденц╕╖ у сучасн╕й охорон╕ здоров’я, наб╕льш ключовими з яких ╓ хол╕стичний, ╕нтегрований п╕дх╕д та перекладення значно╖ части в╕дпов╕дальност╕ за здоров’я на самого пац╕╓нта (це вже виражають у таких терм╕нах, як, наприклад, “participative medicine”). З точки зору ╕нформац╕йних технолог╕й Google Health робить спробу л╕кв╕дувати ту, як на мене, величезну частку недосконалост╕ у л╕куванн╕, яка виника╓ через нерозвинен╕ способи передач╕ ╕нформац╕╖ про здоров’я пац╕╓нта всередин╕ системи охорони здоров’я. Один наб╕р ╕нформац╕╖ про одного пац╕╓нта для вс╕х л╕кар╕в - це економ╕я величезного об’╓му ресурс╕в плюс створення значно б╕льшо╖ ц╕нност╕ для здоров’я пац╕╓нта.

Рано чи п╕зно Google Health або под╕бн╕ ╖й системи доберуться ╕ до Укра╖ни. Думаю, не варто чекати, що хтось зробить ц╕ зм╕ни зам╕сть нас. Ми можемо вже починати робити перш╕ кроки назустр╕ч майбутньому. Почн╕мо хоча б навчати л╕кар╕в в╕льно волод╕ти комп’ютером. Дал╕ - створювати електронн╕ медичн╕ картки в л╕карнях, як╕ п╕зн╕ше можна буде ╕нтегрувати до системи на зразок Google Health. З ╕ншого боку ╓ абсолютно порожн╕й ринок онлайнових серв╕с╕в з охорони здоров’я для пац╕╓нт╕в. Хоча проникнення ╕нтернету в наш╕й кра╖н╕ довол╕ невелике, все ж таки те, що багато людей заходять до мереж╕ по ╕нформац╕ю щодо власного здоров’я - це вже факт. А ще п╕зн╕ше можна буде об’╓днати ц╕ серв╕си ╕з електронними системами заклад╕в. Ось таким ╕ буде прих╕д вже довгооч╕куваного на Заход╕ явища Здоров’я 2.0 до Укра╖ни.

Ключевые слова: google health | здоров'я 2.0 | ╕нновац╕╖ в охорон╕ здоров'я | л╕кар╕ | пац╕╓нти

Добавить комментарий

Вернуться   Search Engine Optimization Вперед

© 1995- Management Consulting, Kiev, Ukraine - www.mchr.com.ua
Последнее обновление:

KMindex Rambler's Top100
= =
= eXTReMe Tracker