Журналы пользователя:
|
|
|
|
Подписаться
Не страхуванням ╓диним? из журнала пользователя
healthcare management
(Разместил
RSS 08 ноя. 2008 г)
Оригинал статьи
Запровадження страхово╖ модел╕ медицини в Укра╖н╕ - це шанс, ╕ це великий крок вперед. Але таке враження, що вс╕ ми заспоко╖лися ╕ займа╓мося нараз╕ тим, що просто чека╓мо на “прих╕д” страхово╖ модел╕. У прес╕ виходить стаття за статтею - вс╕ однаково структурован╕. Наче тантри: “охорона здоров’я в криз╕” - “потр╕бна страхова медицина” - “треба пришвидшити заходи” - “давайте приймати закон” - “вс╕м стане добре”. Але давайте заспоко╖мося: добре не стане. Нав╕ть якщо ми ╕деально проведемо страхову реформу. Бо вона вир╕шить лише частину, невелику частину проблем охорони здоров’я.
Давайте подивимося на США. У них зараз теж активно готу╓ться реформа, т╕льки у зворотн╕й б╕к. Набридло ╖м мати лише приватне страхування, ╕ Обама об╕ця╓ значно “соц╕ал╕зован╕шу” модель. Але спец╕ал╕сти там не втомлюються повторювати: “реформа охорони здоров’я це значно б╕льше, н╕ж забезпечення того, що ус╕ люди мають страхування”. Блог New Health Dialogue назива╓ чотири головн╕ ц╕л╕, в як╕ повинна ц╕литися реформа. ╤ як же вони актувальн╕ у нас!
- ╤нфраструктура. “Охорона здоров’я залежить в╕д високо квал╕ф╕ковано╖, збалансовано╖ та вмотивовано╖ робочо╖ сили”. Перше “здрасьт╓” для нас. Радянськ╕ професори зак╕нчуються, а на п╕дход╕ - н╕кого. Причому “н╕кого” у нас дуже не квал╕ф╕кован╕ та ще й погано мотивован╕. ╤ в реформ╕ про них н╕чого не сказано.“Технолог╕╖, як╕ дозволять профес╕оналам використовувати ╕нформац╕ю в правильному м╕сц╕, у правильний спос╕б та у правильний час”. Те саме, якщо не г╕рше. Хот╕в було завести розмову про Health 2.0, а пот╕м згадав, що не у кожн╕й л╕карн╕ знають про ╕снування комп’ютер╕в.
- Орган╕зац╕я. “Зусилля повинн╕ фокусуватися на орган╕зац╕╖ постачальник╕в послуг у конф╕гурац╕╖, под╕бн╕ до команд, щоб створювати системи, як╕ дозволять уникнути недо-, пере- та неправильного використання послуг та краще координувати допомогу”. Це у нас теж стражда╓, хоча, здавалося б, система централ╕зована. В принцип╕, посл╕довн╕сть допомоги збер╕га╓ться п╕д час переходу м╕ж закладами або л╕карями. Але т╕льки в межах одн╕╓╖ хвороби. Нове звернення до системи почина╓ться “з чистого листа”. Дума╓ться, як м╕н╕мум може допомогти “апгрейд” первинно╖ ланки.
- Реформа ф╕нансування. Отут якраз ╕ д╕╓ реформа страхування. Але будьмо обережн╕. ╥╖ завдання - не т╕льки зробити так, щоб було б╕льше грошей у систем╕, як прийнято думати. Скор╕ше вона повинна правильно збалансувати ╕нтереси: щоб л╕кар╕ були зац╕кавлен╕ робити пац╕╓нт╕в здоров╕шими. А пац╕╓нти щоб були матер╕ально зац╕кавлен╕ не хвор╕ти.
- Актив╕зац╕я пац╕╓нт╕в (громадське здоров’я). Коли навколо поширюються хрон╕чн╕ захворювання, мало побудувати суперсистему для л╕кування. Потр╕бно докладати якнайб╕льших зусиль, щоб люди не хвор╕ли. Найкращий шлях: залучати людей до управл╕ння власним здоров’ям. Цей пункт я особисто переставив би з четвертого на перше м╕сце.
╤ що ми бачимо? В ц╕й класиф╕кац╕╖ реформа страхування - це лише 1/4 ц╕ло╖ реформи. ╤ я б не сказав, що це ╖╖ ядро. Так, ми дамо ус╕м доступ. Але до чого? Так, ми отрима╓мо б╕льше ф╕нансування, але ф╕нансування чого? Оте саме “чого” - ╕нфраструктуру, орган╕зац╕ю та громадське здоров’я також необх╕дно реформувати. ╤ т╕льки тод╕ “вс╕м стане добре”.
Ключевые слова:
медичне страхування
|
реформи
|
реформи в охорон╕ здоров'я
|
система
Добавить комментарий