Human Resource Management Consulting, Recruitment,Selection, Personality Testing
Management Consulting, Kiev, Ukraine
Management
Consulting
HRM Consulting
Recruitment, Selection, Personality Testing
Поиск и подбор управленческого персонала
и ключевых специалистов,
психологическое тестирование кандидатов,
внедрение методов управления персоналом

Select The Best!

Вернуться |   English |   Главная |   Клиентам |   Кандидатам |   Украина - Новости |   Статьи |   Книги |   Форум |  Kiev+Job |  Разное |  Бизнес-сообщество |
e-mail Пароль запомнить меня
Опции сайта Главная Журналы Новости Сеть пользователей Объявления Рейтинг
Mac Service
Новый пользователь
Последние записи из журналов
Журналы пользователя
Связаться
Александр Данилюк
Куратор проектов в Management.com.ua

Член сообщества с 05 июл. 2006 г.  (последний раз был в системе 30 дек. 2008 г.)

Информация о пользователе   
Журналы
Александр Данилюк имеет бизнес-контактов: 21

Рейтинг пользователя: 12 (827 баллов)
Добавить в круг общения

Подписаться
Неможливий трикутник из журнала пользователя healthcare management
(Разместил RSS 18 ноя. 2008 г)

Оригинал статьи

неможливий трикутник

╢ в демократичному устро╖ держави такий принцип -  розд╕лення влади. Задумано просто ╕ ефективно: законодавство - в одних руках, виконання законодавства - в ╕нших, суди -в трет╕х. Баланс. ╤ в охорон╕ здоров’я ситуац╕я приблизно така ж: ╓ замовник послуг (типу представник народу), провайдер (нада╓ послуги) та платник (платить за послуги). Тут так само бажано, щоб в одного суб’╓кта була одна роль. Теж баланс. ╤ от хоча ми можемо (з великою правда натяжкою) сказати, що в державному устро╖ у нас баланс ╓, то в охорон╕ здоров’я спостер╕га╓мо взагал╕ ц╕каву картину.

Дуже ц╕кава думка пролунала в╕д Sanosa у коментарях до одн╕╓╖ з попередн╕х статей про ц╕, скаж╕мо так, сво╓р╕дн╕ в╕дносини м╕ж гравцями всередин╕ укра╖нсько╖ охорони здоров’я. Зацитую:

МОЗ ? регулятор, оск╕льки, вида╓ законодавч╕ акти, що ре╓струються в М╕н╕стерств╕ юстиц╕╖ ╕ мають законну д╕ю, веде л╕ценз╕йну д╕яльн╕сть ╕ проводить атестац╕йно-акредитац╕йну пол╕тику, ╕ т.д.; МОЗ ? надавач, оск╕льки, д╕юча мережа л╕кувально-проф╕лактичних заклад╕в п╕дпорядкована ╕ повн╕стю в юрисдикц╕╖ МОЗу (приватн╕ ╕ в╕домч╕ ЛПЗ залиша╓мо на пот╕м); МОЗ ? замовник, оск╕льки, в╕н ╓ органом виконавчо╖ влади, що зд╕йсню╓ оплату замовлених послуг/медично╖ допомоги под╕бно до любого виду страховик╕в.

Так воно ╕ ╓. МОЗ у нас ╕ замовник, ╕ надавач, ╕ платник, в╕н же тоб╕ ╕ регулятор. А у св╕т╕ прийнято робити ╕накше. Як правило, замовником виступа╓ якась державна структрура, на зразок нашого м╕н╕стерства. Провайдером (надавачем) ╓ мережа заклад╕в у переважн╕й б╕льшост╕ неприбуткових, але як╕ не ╓ у власност╕ отого м╕н╕стерства. До провайдер╕в також належить ланка с╕мейних л╕кар╕в, як╕ також не прямо п╕дпорядкован╕ м╕н╕стерству, а здеб╕льшого укладають з ним контракти. Платниками ж виступають страхов╕ фонди, або окрем╕ компан╕╖ (там де страхування приватне), або держпрограми або ще хтось окр╕м м╕н╕стерства-замовника. От система ╕ виходить вр╕вноваженою.

Я можу помилятися в деталях, але загалом цей принцип можна в╕дчути практично в кожн╕й б╕льш-менш розвинен╕й (увага!) нав╕ть державн╕й соц╕ал╕зован╕й систем╕. Може ви пом╕тили, я скр╕зь уникаю називати регулятора. У мо╓му розум╕нн╕, окремого органу-регулятора взагал╕ бути не повинно.Трикутник повинен бути побудований так, щоб бути стаб╕льним за рахунок вза╓мно вр╕вноважених ╕нтерес╕в стор╕н. А для регулювання сп╕рних питань ╓ система законодавства ╕ судов╕ органи. У розвинених кра╖нах регулятором системи охорони здоров’я ╓ той самий орган, що регулю╓ й ус╕ ╕нш╕ сфери - парламент (за допомогою закон╕в). Не розум╕ю, нав╕що в систем╕ потр╕бен ще один гравець “з особливими повноваженнями”.

Останн╓ ╕ найголовн╕ше. Велика укра╖нська “реформа” ╕мен╕ страхування. Як дума╓те, що вона зм╕нить у трикутнику. Ви теж пом╕тили? Так, н╕чого. Зм╕ниться платник - на страховий фонд, утворений МОЗом. Тод╕ “встайот вапрос”: в чому, власне, реформа?

Ключевые слова: медичне страхування | реформи | реформи в охорон╕ здоров'я | система

Добавить комментарий

Вернуться   Search Engine Optimization Вперед

© 1995- Management Consulting, Kiev, Ukraine - www.mchr.com.ua
Последнее обновление:

KMindex Rambler's Top100
= =
= eXTReMe Tracker